Acaciahoning

Acaciahoning is een honingsoort waarbij bijen hun nectar uit de bloemen van de acaciaplant haalt.

Er bestaan wel 1300 soorten Acaciaplanten. Oorspronkelijk komen acacia’s uit Australië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Tegenwoordig heb je ook in Oost Europa acaciavelden waar bijen goed gebruik van maken. Bijen maken honing van de nectar uit de bloemen. Veel Europese acaciahoning komt bijvoorbeeld uit Hongarije of Bulgarije.

Unieke eigenschappen

De honingsoort die verkregen wordt van nectar uit acaciaplant, is erg uniek in haar kleur en vorm. Het is zo’n beetje de lichtste honing die er is. De honing is zo licht, dat het bijna doorzichtig is. De vorm van de honing is vloeibaar. In vergelijking met andere honingsoorten blijft deze honing erg lang vloeibaar. Het kan wel maanden duren voordat de honing versuikert. Dit is te danken aan de hoge concentratie fructose die deze honing rijk is.

De geur en smaak

Honing is altijd zoet en dat geldt zeker voor de acaciahoning. Het behoort tot een van de zoetste honingsoorten die er zijn. De honing is zacht delicaat en heeft een lichte acacia geur. Volgens sommigen heeft de honing een lichte vanille of bloemige smaak.

Het gebruik

Koffie en thee worden vaak gezoet met acaciahoning. En wat dacht je van yoghurt? Zure yoghurt wordt heerlijk zoet als je er een beetje van deze honing in doet. Maar een broodje met de zachte, zoete honing is ook echt verrukkelijk.

In recepten

In recepten voor koekjes of cakes, kan de suiker vervangen worden door acaciahoning. De koekjes en cakes zijn dan gezonder en zelfs lekkerder! Als je suiker door honing wilt vervangen, moet je wel even goed opletten op de rest van de ingrediënten. Gebruik een kwart minder honing dan de hoeveelheid suiker die in het recept aangegeven is. Gebruik ook 1/8ste  minder vocht dan wat er in het oorspronkelijke recept staat.