Lindehoning

Lindehoning is een seizoenshoning waarbij bijen hun nectar uit lindebloesems van de lindeboom halen.

Lindebomen groeien vooral in Noord-Europa, Noord-Amerika en in delen van Azië. In totaal bestaan er ongeveer 25 soorten. In Nederland en België groeien er 6 verschillende soorten van deze bomen. Het lijken er veel meer, want elke soort heeft verschillende variëteiten.

In de maand juni staat de lindeboom volop in bloei. In deze maand wordt de boom dan ook druk bezocht door de bijen. Alleen dan kunnen de bijen de nectar uit de bloemen halen, waar ze uiteindelijk die heerlijke honing van maken. De honing wordt dus alleen in het begin van de zomer gemaakt. Vandaar dat deze honing ook wel “seizoenshoning” wordt genoemd.

Unieke eigenschappen

Lindehoning heeft  iets speciaals. Als je de honing koopt, is deze vloeibaar van vorm. Het duurt lang voordat de honing versuikert. Maar wanneer de honing begint te versuikeren, wordt de honing extra zoet! Versuikerde lindehoning is dus helemaal niet erg.

De geur en smaak

De honing is fris en smaakt een beetje mintachtig. De geur van deze honing is vrij sterk. Het ruikt een beetje houtachtig. Ondanks de geur van de honing, is deze honingsoort toch erg zoet.

Het gebruik

De honing kan je gebruiken in koffie, thee of warme melk. Vaak wordt Lindethee gezoet met de gelijknamige honing. De honing versterkt de smaak van lindethee., maar dat is niet alles! Het rustgevende effect van linde wordt op deze manier maximaal benut.

Natuurlijk hoef je de honing niet alleen voor warme dranken te gebruiken. Een broodje of een cracker met lindehoning is heerlijk zoet!

Lindehoning voor het slapengaan

Lindethee dat gezoet wordt met lindehoning, is uitermate geschikt om ‘s avonds te drinken. Deze thee wordt vaak net voor het slapengaan gedronken. Warme melk of  thee met deze honing zijn ook heerlijk om te drinken na een stressvolle werkdag.