Manuka Honing

Manuka honing is in Nederland redelijk onbekend. Wat is dit toch voor speciale honing? Waar komt de honing vandaan? En waar moet je op letten bij het kopen van deze honing? Lees verder en leer meer over deze manuka honing!

Wat is manuka honing?

Manuka honing is een Nieuw-Zeelandse honing. De bijen halen hun nectar uit de bloemen van een heel speciale struik: de Manukastruik. De honing die de bijen van deze struik verzamelen, heeft een bijzondere, sterke, bosachtige smaak en een donkere kleur.

De manuka struik

De manuka struik is een kleine struik die 2 tot 5 meter hoog kan groeien. De kleine blaadjes van deze struik blijven het hele jaar groen. Als de manuka in bloei staat, zit de hele struik vol met kleine, witte bloemetjes. Soms zitten er ook roze bloemetjes tussen.

De botanische naam voor deze struik is: Leptospermum scoparium. Deze struik groeit door heel Nieuw-Zeeland en ook op bepaalde plekken in Australië.
Manuka bloem

De speciale werking van manuka honing

Sinds 1982 is bekend dat Manuka Honing meer is dan alleen honing. Professor Peter Molan ontdekte in die tijd de speciale werking van Manuka Honing. De Nieuw-Zeelandse honing heeft namelijk iets extra’s en dat zijn de sterke antibacteriële eigenschappen en schimmeldodende werking. Elke honing heeft in bepaalde mate antibacteriële eigenschappen. Honing van de manukastruik heeft de hoogste mate van antibacteriële eigenschappen! Deze honing heeft wel een 100 keer sterkere antibacteriële werking dan gewone honing. De antibacteriële werking van deze honing is zelfs zo sterk dat het de ziekenhuisbacterie (MRSA) kan doden!

MRSA-bacterie, de ziekenhuisbacterie

De MRSA-bacterie is immuun voor vele antibiotica die we gebruiken. Dit is ernstig, want voor sommige mensen kan de MRSA-bacterie levensbedreigend zijn. De MRSA-bacterie veroorzaakt meestal huidinfecties. Als de infecties niet behandeld kunnen worden, groeien de infecties uit tot grote wonden. De wetenschap heeft aangetoond dat De MRSA-bacterie gedood wordt door de eigenschappen van deze Nieuw-Zeelandse honing.

Het gebruik van manuka honing

Honing van de manukastruik is door zijn sterke werking duurder dan de andere soorten honing. De manuka honing wordt daarom meestal niet voor consumptie gebruikt. Toch kun je deze honing ook gewoon eten op de manier zoals je dat met gewone honing doet.

Kwaliteit van de manuka honing

De antibacteriële kwaliteit deze honing is niet altijd precies hetzelfde. Niet van alle manuka struiken krijg je honing met de hoge antibacteriële werking. De Active Manuka Honey Association (AMHA) is een organisatie voor de standaardisering van de manuka honing. De AMHA hanteert 2 factoren die bepalend zijn voor de sterkte van de antibacteriële werking van de honing. De 2 factoren zijn: UMF en MGO.

Hier een uitleg over UMF en MGO.

UMF factor

De Unique Manuka Factor (UMF) meet hoe sterk de actieve enzymen in manuka honing zijn. Het zijn namelijk deze actieve enzymen die tegen slechte bacteriën vechten.

MGO factor

Een andere factor die gebruikt wordt is de MGO-factor. Aan de hand van de MGO-factor kan je aflezen hoeveel van de werkzame stof methylglyoxal in de honing zit. Ook bij deze factor geldt: hoe hoger de factor, hoe sterker de medicinale werking.

Vergelijking UMF en MGO

Zowel UMF als MGO zijn bepalend voor de antibacteriële werking van de honing. Hoe hoger de factoren zijn, hoe hoger de werking van de honing. Zie hieronder de tabel met de 2 factoren.

UMF

MGO

Sterkte werking

5

30

Zoals gewone honing

10

100

Lichte werking

15

250

Sterke werking

20

400

Heel sterke werking

25

550

Sterkste werking

Manuka honing kopen

Let bij het kopen van manuka honing altijd op het UMF of MGO factor. Producten die niet aan de eisen van AMHA voldoen, krijgen geen UMF of MGO gradatie. Qua prijs geldt: hoe hoger de factor, hoe duurder de honing.

 

Bronnen:

Dr Peter Molan | University of Waikato | Papers – Academia.edu

Medicinale honing doodt MRSA – resource.wageningenur.nl