Bijengif

Als je door een bij gestoken wordt komt er gif vrij. Meestal vrij ongevaarlijk (tenzij je allergisch bent). Maar wist je dat bijengif ook nuttig kan zijn?

Zo’n beetje alles wat bijen maken, kunnen we gebruiken. Zelfs hun gif is waardevol voor de mens. Het gif werd al in de tijd van Hippocrates gebruikt! Hippocrates (460 v. Chr. – 370 v. Chr.) was arts en wordt ook wel de vader van de westerse geneeskunde genoemd. In dezelfde tijdsperiode werd het gif niet alleen in Griekenland gebruikt, maar ook in Egypte en China.

Tegenwoordig wordt het gif nog steeds gebruikt voor bepaalde behandelingen. Lees verder om meer te weten te komen over bijengif.

Api-therapie en bijen-therapie

Behandelingen waarbij verschillende bij-producten worden gebruikt, wordt “api-therapie” genoemd. Api komt van het Latijnse woord “apis” wat honingbij betekent. Bij-producten zijn: propolis, Koninginnegelei, bijenwas, bijenpollen en bijengif. Vaak wordt er een combinatie van verschillende bij-producten gebruikt.

Bijen-therapie is een behandeling waarbij uitsluitend het gif van de bijen gebruikt wordt.

Behandelingen met bijengif

Voor een behandeling hoef je gelukkig niet te wachten tot een bij je steekt. zwerm bijenHet bijengif kan ook via een injectie ingespoten worden. Dat het via een injectie gegeven kan worden, betekent niet dat het geen pijn doet! Het is tenslotte nog steeds bijengif wat in je lichaam komt.

Er zijn verschillende behandelingen waarbij bijen gif kan helpen. Voor een optimaal effect, moeten de behandeling gepaard gaan met een gezonde levensstijl.

Zoek een goede Api-therapeut

Experimenteer nooit zelf met bijengif. Zeker niet als je een bijenallergie hebt. Je kunt dan namelijk voor onaangename verrassingen komen te staan. Zoek liever een goede api-therapeut.

Is het gif van de bij gevaarlijk?

Voor mensen met een bijenallergie is het gif erg gevaarlijk. Mensen met een heftige allergie kunnen er zelfs aan sterven.

Voor mensen die geen bijenallergie hebben, is een kleine hoeveelheid geheel ongevaarlijk. Zelfs als je gestoken wordt door een paar bijen is het gif ongevaarlijk. Het zal wel erg pijnlijk zijn! Zorg er dus voor dat je niet gestoken wordt door een bij!