Bijenwas

Bijenwas is een extra bijproduct die bijen maken. Je kunt het niet eten maar wel voor andere doeleinden gebruiken!

Wij mensen kunnen eigenlijk zo’n beetje alles van de hardwerkende bij gebruiken. Zelfs de was! Wist je dat bijenwas voor allerlei doeleinden gebruikt kunnen worden? Waarom maken bijen eigenlijk was? Lees verder als je meer over dit speciale bijproduct te weten wilt komen.

Hoe en waarom maken bijen bijenwas?

De hardwerkende werksters in een bijennest zijn verantwoordelijk voor het maken van bijenwas. De bijen hebben heel speciale klieren waarmee ze honing kunnen omzetten in was. De omgezette honing is niet direct bruikbaar als bijenwas. De was is pas klaar als er eerst flink op gekauwd is. Het kauwen van bijenwas zorgt ervoor dat het zacht wordt en dan kan er pas mee gewerkt worden! De kleur van de was is gelig tot donkerbruin.

Maar waarom maken de bijen deze speciale was? De harde werksters maken de was natuurlijk niet zonder reden. Bijenwas is nodig om een honingraat van te maken. In de honingraat bewaren de diertjes hun voedselwaren en verzorgen ze de jongen.

Een imker oogst uiteindelijk de bijenwas zodat het verwerkt kan worden in allerlei producten die in de winkel te koop zijn. Een biologische of fair trade imker haalt alleen de was weg die de bijen kunnen missen, anders zou de bijenkolonie sterven en dat willen we niet!

Bijenwas kunnen we voor verschillende doeleinden gebruiken!

Bijenwas zit ongemerkt in veel producten. Ongetwijfeld heb je ooit iets van deze producten gebruikt! De was zit namelijk in krijt, poetsmiddel voor vloeren en meubels, in het laagje over veel medicijnen, in glansmiddel voor drop, crèmes, zeep en vele cosmetica. En natuurlijk kan je van bijenwas ook mooie kaarsen maken.

Kaarsen van bijenwas

Van bijenwas kunnen 100 % natuurlijke kaarsen gemaakt worden. Het voordeel van deze kaarsen ten opzichte van gewone kaarsen, is dat bijenwaskaarsen veel langer branden. Ook druppelt de kaars een stuk minder dan gewone kaarsen.

Bijenwas in cosmetica

Er bestaan echt honderden producten waar de waardevolle was in verwerkt zit. Je zult er van opkijken! Zo heb je bijvoorbeeld lippenbalsem, bodylotions, handencrèmes, uienzalf, shampoos en body butters waar bijenwas in verwerkt zit. De was in de cosmeticaproducten heeft een waardevolle toevoeging. Het is namelijk hydraterend en heel zacht. Vrijwel iedereen, zelfs baby’s, kunnen er goed tegen.

Andere bijproducten van bijen

Bijen maken veel producten die bruikbaar zijn voor mensen. Het hoofdproduct van de bijen is honing. Naast honing, maken bijen ook bijproducten. Bijenwas is bijvoorbeeld zo’n bijproduct, maar ze maken nog meer bijproducten! Propolis, Koninginnegelei, bijengif en bijenpollen zijn ook bijproducten.