Lavendelhoning

Lavendelhoning wordt door bijen gemaakt die de nectar uit duizenden lavendelbloemen verzameld hebben. Deze honing is populair vanwege de geur en speciale smaak.

De lavendelstruik is een winterharde struik die het hele jaar groen blijft. In de zomer krijgt de struik blauw- paarse bloemen en verspreiden een aangename zuivere lavendelgeur. De lavendelstruik wordt veel gekweekt. Van lavendel wordt dan bijvoorbeeld etherische olie, cosmetica, zeep of parfum gemaakt.

De honing wordt na de bloeitijd van lavendel geoogst. In Europa is dit eind juli of begin augustus.

Unieke eigenschappen

Wat erg kenmerkend is aan lavendelhoning is de smaak en geur. De honing is direct te herkennen aan de sterke geurige aroma. Een ander kenmerk is het vochtpercentage. De honing heeft een erg laag vochtpercentage. De vorm van de honing is vloeibaar, maar wel dik. Verder heeft de honing een donker gouden kleur.

De geur en smaak

Lavendelbloem met bij Lavendelhoning is een beetje zurig, maar smaakt evengoed zoet. De honing heeft ook iets kruidigs met een beetje een lavendelsmaak. De geur van deze honing heeft ook iets speciaals. Zodra je het deksel van de pot afschroeft, komt je een heerlijke bloemige aroma tegemoet!

Het gebruik

Honing van lavendelbloemen heeft een iets aparte, maar zoete smaak. Deze honing is erg geschikt om je thee of koffie een extra smaakje te geven. De honing past ook goed bij allerlei gerechten zoals in zelfgemaakt ijs of bij een lekkere lamsbout.

Lavendelhoning na een stressvolle dag

De bijen halen de nectar uit de lavendelbloemen en maken hier vervolgens de honing van. Hiermee heb je gelijk een combinatie van de goede eigenschappen van de lavendel en de honing!  Het is heerlijk om een kopje thee met lavendelhoning te drinken na een stressvolle werkdag.

Zelf lavendelhoning maken

Een zelfgemaakte lavendelhoning is natuurlijk nooit hetzelfde als wanneer het door de bij gemaakt wordt. Toch kun je gemakkelijk zelf een heerlijke honing met een lichte lavendelsmaak maken. Wil je dat eens proberen? Lees dan hier hoe je deze honing zelf maakt.