Is Honing gezond?

Honing wordt al duizenden jaren gebruikt en niet alleen om het eten of drinken een lekkere zoete smaak te geven. Maar wist je dat honing ook heel erg gezond is? Vast niet, dus lees snel verder!

Het klinkt bijna ongeloofwaardig dat iets wat zo heerlijk zoet is ook nog eens gezond kan zijn! Toch is het zo! Deze heerlijke zoete stroop is gezond en bevat veel gezonde eigenschappen.

Waarom is honing gezond?

Honing is een soort natuurlijke zoete stroop dat gebruikt kan worden als een natuurlijke suiker. De suikers die in deze goudgele zoete stroop aanwezig zijn, worden glucose en fructose genoemd. Samen met allerlei andere vitamines en mineralen is het een natuurlijk en gezond product. Hoe gezond is de natuurlijke zoete stroop en wat doet het met je lichaam? Dat lees je hieronder!
Honing met bloem

De natuurlijke suikers zorgen voor een veel energie!

Van honing krijg je vrijwel direct een energieboost, maar ook krijg je langdurige energie. Hoe komt dat? Dat komt door de natuurlijke suikers die aanwezig zijn. Er komen 2 soorten natuurlijke suikers in voor: glucose en fructose. Glucose is een suiker die snel door het lichaam wordt opgenomen, vandaar de snelle energieboost. Fructose wordt langzamer door het lichaam opgenomen en zorgt hiermee voor langdurige energie.

De antioxidanten versterken je algehele gezondheid

Een algehele gezondheid is nodig om allerlei slechte invloeden van buitenaf te lijf te gaan. Honing bevat vele antioxidanten die je gezondheid een oppepper geven.

Honing heeft een antibacteriële werking

De antibacteriële werking van honing is de reden dat honing vroeger vaak werd gebruikt voor allerlei doeleinden.

Honing is wateraantrekkend (hygroscopisch)

Honing is wateraantrekkend, met een duur woord ‘hygroscopisch’ genoemd. Dit betekent dat honing vocht vanuit de lucht opneemt. Deze eigenschap zorgde ervoor dat honing vroeger werd gebruikt   bij het behandelen van open wonden. Op deze manier bleef de wond langer vochtig en voorkwam het littekens. Vandaag de dag gaan wij gewoon naar huisarts / ziekenhuis en eten wij alleen de honing.

Gebruik honing!

Door de unieke samenstelling kan honing voor van alles ingezet worden. Deze goudgele stroop wordt al sinds duizenden jaren gebruikt als middel tegen bepaalde ongemakken. Lees hieronder waar je het voor kun gebruiken.

Verzachtende invloed op de keel met een honingcitroendrankje

Honing heeft een verzachtende invloed op de keel. Vaak is het al genoeg om een drankje te maken van honing en citroensap. Doe evenveel aantal eetlepels honing als eetlepels citroensap in een beker, goed mixen en drink om de paar uur 1 eetlepel van het drankje. Tevens houdt dit drankje je keel schoon.

Vaak last van een after lunch dip?

Als je vaak last hebt van een after lunch dip, kan honing je helpen hier van te komen! Maak een drankje van water, een halve eetlepel honing en een mespuntje kaneel. Drink deze drank dagelijks na je lunch en je zult merken dat je energiepijl weer flink omhoog zal gaan.

Drink warme melk met honing voor het slapen als je niet kunt slapen

Een goede nachtrust is essentieel om goed te kunnen functioneren. Lukt het je maar niet om in slaap te vallen? Drink dan een lekkere kop met honing en melk. De combinatie van warme melk met daarin honing werkt ontspannend en bevordert een natuurlijke gezonde nachtrust.

Kater?

Als je te veel alcohol drinkt, kan je de volgende dag nog wel eens last hebben van een kater. Je bent sneller van je kater af je ’s morgens honing op je brood of crackers smeert.
Honing met lepel

Gebruik die honing!

Vroeger werd honing veelvuldig voor van alles en nog wat gebruikt. Vanaf 1940 werd honing niet meer zo belangrijk gevonden. Dit komt  omdat er veel sterkere middelen op de markt verschenen, namelijk antibiotica en penicilline. Tegenwoordig is honing nog steeds gezond! Voeg het toe aan je dagelijkse voeding om zo elke dag van de beste en waardevolle en eigenschappen van de goudgele stroop te profiteren!