Bijenpollen

Bijenpollen is al eeuwen lang het superfood voor mensen! Tegenwoordig worden bijenpollen over de hele wereld als een natuurlijk voedingssupplement gebruikt.

In bijenpollen zitten veel gezonde en natuurlijke stoffen die goed voor je zijn. Ze beschermen je tegen allerlei slechte invloeden van buitenaf. Eeuwen geleden werden de bijenpollen en zijn krachten al door mensen ontdekt. Zelfs Hippocrates, de vader van de Westerse geneeskunde, beaamde dat de pollen een superfood was! Maar hoe gezond zijn ze? Waar komen ze vandaan? En zijn ze wel veilig? Lees verder om alles over bijenpollen te weten te komen.

Wat zijn bijenpollen?

Bijenpollen is een bijproduct dat gemaakt wordt door bijen. Pollen is Engels voor stuifmeel. Het stuifmeel wordt door bijen uit bloemen gehaald. Er wordt dus niet alleen nectar, maar ook stuifmeel door bijen verzameld. De bijen nemen het stuifmeel mee naar hun nest. Een werkbij bewerkt en mengt het stuifmeel met het verzamelde nectar. Hierdoor ontstaan er stuifmeelkorrels: de bijenpollen. Bijen gebruiken deze bewerkte pollen als een rijke voedselbron van eiwitten, vetten en vitaminen.

Verschillende bijenpollen

Het bewerkte stuifmeel zal in verschillende delen van de wereld verschillende voedingsstoffen opleveren. Dit komt omdat verschillende soorten bloemen verschillend soort stuifmeel leveren. Alle bijenpollen bevatten heel veel gezonde stoffen. Als je pollen koopt, is het goed om af en toe te variëren van herkomst. Op deze manier krijg je altijd van alles iets!
Bij met pollen vliegend naar bloem

Bijenpollen zijn gezond voor je!

Het stuifmeel dat door bijen bewerkt is tot pollen bevat veel gezonde stoffen. Ze zitten barstensvol met gezonde antioxidanten, vitaminen en mineralen. Waar de pollen allemaal goed voor zijn? Dat lees je hieronder.

Een gezonder lichaam!

Je bevordert je gezondheid wanneer je de pollen aan je dagelijkse (gezonde) voeding toevoegt. De pollen bevatten eiwitten, aminozuren, vitamine B, C, D, E, bètacaroteen en mineralen zoals calcium, magnesium en selenium. Een gezond lichaam heb je nodig  om elke dag slechte invloeden van buitenaf, af te kunnen weren.

Krijg meer energie!

Door regelmatig bijenpollen te eten, krijg je meer energie. Vooral sporters gebruiken de pollen voor extra energie.

Bijenpollen kopen

Bij het kopen van de pollen is belangrijk om te letten op waar ze vandaan komen. Het beste is om de pollen te kopen uit gebieden waar zo weinig mogelijk vervuiling is. De pollen nemen namelijk gemakkelijk luchtvervuiling en chemische bestrijdingsmiddelen op. Dat is natuurlijk minder gezond.

In verschillende vormen

Bijenpollen kan je kopen in allerlei vormen. Je kunt het door bijen bewerkte stuifmeel in poedervorm, pillen of korrels kopen. De meest natuurlijke vorm zijn de stuifmeelkorrels. Met de korrels kun je je maaltijden gezonder en lekkerder maken.

Hoe eet je bijenpollen in de vorm van korrels?

Heb je eenmaal het superfood in de vorm van korrels in huis? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat je er mee moet. Een eetlepel stuifmeelkorrels zomaar opeten zal niet zo lekker zijn, dus wat nu? Je kunt een eetlepel door de yoghurt doen of als decoratie over je ijs strooien. Ook is het lekker om een eetlepel van korrels door je ontbijtgranen te doen. Of maak een bananensmoothie met de korrels! Sommige mensen vinden het zelfs lekker om de pollen, samen met wat honing door een omelet te mengen en op te bakken.

Zijn bijenpollen goed voor iedereen?

Voor de meeste mensen zijn bijenpollen gezond. Voor mensen met een honingallergie of andere soort bijenallergie zijn de pollen niet aan te raden. Lees altijd eerst de bijsluiter van het product voordat je bijenpollen aan je dagelijkse routine toevoegt.

Zijn er nog meer bijproducten van bijen?

Bijenpollen is een bijproduct van wat bijen maken. Het is niet het enige extra product wat bijen maken. Bijen maken namelijk ook propolis, koninginnengelei, bijengif en bijenwas.