Tijmhoning

Tijmhoning is een honing met een geheel eigen karakter. Als je eens een andere honing wilt, is deze zeker de juiste keuze!

In Europa komt de honing voornamelijk uit het Middellandse Zeegebied. Het wordt gemaakt door hardwerkende honingbijen die de nectar uit de bloeiende tijmbloemen haalt. Er bestaan verschillende soorten tijm waardoor je ook kleine verschillen in smaak hebt in tijmhoning. Het hangt echt van de streek af hoe de honing smaakt.

De periode wanneer de honing verkregen wordt, is vrij kort. Slechts vanaf half juni tot en met half juli.

Unieke eigenschappen

De honing heeft een roodachtige of amberkleurige kleur. De vorm van de honing is vloeibaar. Zodra de honing versuikert, verandert de kleur naar bruin. Tijmhoning staat bekend om zijn intense smaak. Met het versuikeren van de honing verandert niet alleen de kleur, maar ook de smaak en geur. Beide zullen nog intenser worden dan ze al waren. Een versuikerde honing heeft dus ook zijn voordelen!

De geur en smaak

Tijmhoning heeft een zeer sterke smaak en laat een aangename nasmaak achter. De smaak is kruidig en een beetje scherp. De geur van de honing is moeilijk te beschrijven. Het ruikt een beetje bloemig en tegelijkertijd naar kruiden. De honing is zoet, maar niet zo zoet als bijvoorbeeld klaverhoning of acaciahoning.

Het gebruik

Een simpele fruitsalade of Griekse yoghurt krijgt een heel andere dimensie met tijmhoning. Vaak wordt het ook gebruikt over gegrilde verse vijgen. Deze honing wordt altijd spaarzaam gebruikt.  De smaak is namelijk erg sterk en je gebruikt er al gemakkelijk te veel van!

Verder wordt de honing veel in koffie en thee gebruikt. Meestal tegen verkoudheid of vastzittend slijm.

Tijmhoning tijdens koude dagen

Tijmhoning is uitermate geschikt tijdens de koude winterdagen. Thee dat gezoet is met tijmhoning geeft een heerlijk verwarmend gevoel. Verder is de honing erg gezond en vergelijkbaar met andere honingsoorten.