Eucalyptushoning

Eucalyptushoning is een speciale honing. Deze honing lijkt helemaal niet op andere honingsoorten.

Eucalyptusplanten komen oorspronkelijk uit Australië. Tegenwoordig groeit de plant ook In Europa. Voornamelijk het Middellandse Zeegebied is de plaats waar de plant goed gedijt. Bijvoorbeeld op Sardinië, hier groeien behoorlijk wat eucalyptusplanten. Imkers zetten hun bijen midden in het eucalyptusbos en de bijen maken de gewilde honing. In Australië heb je natuurlijk veel meer eucalyptusplanten. Dit land behoort dan ook tot een van de belangrijkste producenten van eucalyptushoning.

Eigenschappen

De kleur van deze honingsoort is meestal goudbruin en vloeibaar. Er bestaan wel 500 soorten eucalyptusplanten, dus de honing kan ook iets verschillen in eigenschappen. Echter lijken ze allemaal wel veel op elkaar. Je moet een echte honingkenner zijn wil je de verschillende honingsoorten van elkaar kunnen onderscheiden.

De geur en smaak

Als je aan de honing ruikt, zul je een bosachtige aroma beleven. De smaak is erg intens, is lichtzoet en heeft iets weg van menthol. De nasmaak kan beschreven worden als medicijnachtig. Deze honing heeft echt iets aparts, niet iedereen houdt ervan.

Het gebruik

Thee, kruidenthee, koffie of melk worden fris en tegelijk lichtzoet wanneer je er een theelepel eucalyptushoning in doet. De honing kan ook gebruikt worden in saladedressings. En wat dacht je van een stukje kaas? Kaas met eucalyptushoning is het proberen waard! Op brood wordt het over het algemeen niet gebruikt. Maar dat is slechts een kwestie van smaak!

Bewaar de honing het liefst op een donkere, droge koele plaats. De honing blijft dat het lekkerst.

Eucalyptushoning in de winter

In de winter hebben we meestal behoefte aan sterkere smaken dan in de zomer. Thee gezoet met een beetje eucalyptushoning is een heerlijke drank tijdens de koudere wintermaanden.  De sterke smaak heeft iets verfrissends, maar toch voelt het verwarmend. En dat is precies wat je nodig hebt in de winter!