Propolis

Propolis is een bruikbaar bijproduct! Het is een natuurlijk middel dat vroeger vaak werd toegepast vanwege zijn gezonde eigenschappen.

De Grieken, Romeinen en Egyptenaren kennen het waardevolle bijproduct al duizenden jaren. Het werd bijvoorbeeld gebruikt om in- en uitwendige zweren of brandwonden mee te behandelen. Behalve om zweren en brandwonden te behandelen, gebruikten de Egyptenaren propolis ook nog voor een heel ander doel: het mummificeren van overledenen.

Enfin, het mag duidelijk zijn dat propolis al sinds lange tijd erg belangrijk voor de mensheid is geweest! Belangrijker is nu: wat kan het waardevolle bijproduct voor jou betekenen? Lees verder om alles te leren over propolis en hoe je het kunt gebruiken als natuurlijk supplement.

Wat is propolis?

Propolis is een bruinig, lijmachtig bijproduct dat door bijen gemaakt wordt. De helft van dit bijproduct bestaat uit hars en de andere helft uit etherische oliƫn en stuifmeel. Het hars halen de bijen uit bloemen en bomen. De bijen maken van dit hars het waardevolle, lijmachtige product.

Waar gebruiken bijen propolis voor?

Natuurlijk maken de bijen dit product niet voor niets! In de bijenkorf wordt dit bijproduct goed gebruikt! Het werkt namelijk als een soort kit. Alle randjes en kleine gaatjes worden dicht gekit met deze bruinige lijm. De grotere gaten worden dichtgemaakt met bijenwas. Verder verstevigt het de bijenkorf, voorkomt het dat er parasieten en virussen in het nest komen en zorgt het ervoor dat de korf niet vibreert. De bijen gebruiken dit dus niet om te eten. Voor mensen is het wel eetbaar en ook nog eens heel gezond.

Wat kan propolis voor jou doen?

Propolis heeft een gezonde werking voor het hele lichaam. De gezonde stoffen van propolis passen goed bij een gezonde leefstijl. Je moet propolis zien als een voedingssupplement.

Propolis in verschillende vormen

Propolis is verkrijgbaar in verschillende vormen. Het bijproduct is verkrijgbaar in de vorm van een pilletje, zalf, tinctuur, of spray. De pilletjes zijn voor inwendig gebruik. Propolis tinctuur kun je zowel voor uitwendig als inwendig gebruiken. Zalf of spray is voor uitwendig gebruik. Het ligt aan je eigen voorkeur welke vorm je het liefst gebruikt.

In de winkel kan je meerdere producten kopen waar propolis in verwerkt zit. Het wordt bijvoorbeeld verwerkt in onder andere oogdruppels, neusdruppels, lipbalsem of een siroop.