Koninginnegelei (Royal Jelly)

Koninginnegelei (ook wel Royal Jelly genoemd) is een waardevol bijproduct. De gelei is speciaal voor de bijenkoningin gemaakt, maar ook jij kunt er gebruik van maken!

In een bijenkorf wordt Koninginnegelei speciaal en alleen voor de koningin en de larven gemaakt. De gelei is erg kostbaar. Dat de jaarlijkse oogst van de gelei ongeveer 250 gram tot 500 gram per bijenkast bedraagt, zegt je waarschijnlijk al genoeg! De gelei is niet alleen kostbaar, maar ook nog eens zeer waardevol. Hoe waardevol? En wat kan jij ermee? Lees verder om van alles over deze kostbare gelei leren.

Wat is Koninginnegelei?

Koninginnegelei wordt ook wel “Royal jelly” genoemd. Royal jelly is eigenlijk een Engelse benaming voor Koninginnegelei.

Koninginnegelei is een melkachtige stof die door de honingbijen speciaal voor de koningin en larven gemaakt wordt. Werksters mengen honing en bijenpollen met een afscheiding die uit de speekselklieren van de bij komt. Het mengsel is de Koninginnegelei. Deze gelei is voedsel voor alle larven in het bijennest. Het maakt niet uit of ze werksters, mannetjes of koninginnen worden. Het verschil komt later. De gewone larven krijgen de gelei maar 3 dagen lang te eten terwijl de koningin de rest van haar leven de gelei zal eten. Het speciale voedsel zorgt ervoor dat de koningin groter groeit en langer leeft dan alle andere bijen. Hierdoor kan ze het bijennest in stand houden en voor vruchtbare nakomelingen zorgen.

De vitamines en stoffen in Koninginnegelei

In de waardevolle gelei zitten veel antioxidanten en vitaminen. De vitaminen die de gelei rijk is, zijn voornamelijk de vitamines B. Vooral vitamine B5 en B6 komen veel voor. Maar ook vitamine C, mineralen en eiwitten  zijn aanwezig in de kostbare gelei.

De kracht van Koninginnegelei

De reden waarom de gelei zo gewild is bij de mensen, is omdat het zo gezond is!

Koninginnegelei in crèmes en pilletjes

Dankzij de vitamines, mineralen en antioxidanten wordt de gelei vaak als supplement gebruikt. Koninginnegelei is dan ook verkrijgbaar in handige pilletjes, maar wordt ook vaak verwerkt in crèmes.

Koninginnegelei pilletjes

De pilletjes zijn erg gemakkelijk in gebruik. Je neemt een pilletje met een slokje water en je hebt een bron van gezondheid binnen! Lees altijd goed de bijsluiter van het product om het op de juiste manier te gebruiken.

Koninginnegelei in crèmes

Je zult regelmatig zien dat de kostbare gelei in crèmes is verwerkt. Crèmes waarin de gelei verwerkt wordt, kan uierzalf zijn, maar ook bijvoorbeeld gezichtscrème. Gezichtscrèmes waarin Koninginnegelei verwerkt zit, werken oppeppend en verzorgend voor de huid. Hierdoor zal je er dus langer jonger uit blijven zien!

Hoeveelheid en gebruik

De Koninginnegelei kan gebruikt worden als ondersteuning van de algemense gezondheid. De hoeveelheid die je nodig hebt voor een optimale werking, staat in de bijsluiter beschreven. Per merk kan de optimale hoeveelheid verschillen. Het is daarom belangrijk om altijd de bijsluiter goed na te lezen.

Onthoud altijd de gelei geen wondermiddel is! Bij ernstige klachten is het altijd verstandig om een huisarts te bezoeken.