Honing wordt gemaakt door een hele kolonie honingbijen. Er leven wel 60 duizend bijen in een (natuurlijke) bijenkorf! Samen werken ze keihard om honing te maken. Hoe maken bijen honing? En waarom eigenlijk?
De bijen moeten hard werken om van nectar honing te maken. Gelukkig zijn er meerdere bijen die samenwerken. Want 1 bij kan nooit een hele bijenkorf met honing vullen! 1 Bij maakt ongeveer 1/12de theelepel honing in haar leven. Wil je weten hoe bijen honing maken? En waarom ze dat doen? Hieronder lees je de antwoorden!
Van nectar naar honing
Het is een heel karwij om van nectar honing te maken. Nectar ondergaat een heel proces voordat het honing geworden is. Het proces kan je onderverdelen in 3 stappen:
- Nectar ophalen en opslaan in een honingzak.
- Nectar wordt in de bijenkorf verder verwerkt tot honing.
- De honing wordt opgeslagen.
Hieronder een uitleg over de stappen om van nectar tot honing te komen.
Stap 1. Nectar ophalen en opslaan in een honingzak
Bijen hebben nectar nodig om honing te maken. Nectar halen de bijen uit bloeiende bloemen. De vrouwtjesbij zuigt de nectar uit de bloemkelken. De nectar slaat de bij op in haar speciale honingzak. De honingzak staat met 1 klepje in verbinding met het spijsverteringskanaal van de bij. In de honingzak zitten speciale enzymen die complexe suikers van de nectar omzetten in eenvoudigere suikers.
De honingbij zuigt zoveel nectar op totdat haar honingzak vol zit. De honingzak is pas vol na ongeveer 150 tot 1500 bloemen bezocht te hebben.
Stap 2. Nectar wordt in de bijenkorf verder verwerkt tot honing
Zodra de honingzak van de bij vol zit, vliegt ze terug naar de bijenkorf. Eenmaal bij de bijenkorf, wordt ze opgewacht door andere werkbijen in de bijenkorf. De bijenkorfbijen nemen vanaf hier de nectar van de werkbij over. De werkbij braakt als het ware haar nectar uit in de mond van een bijenkorfbij. De bijenkorfbij kauwt en verteert de nectar verder tot honing.
Stap3. De honing wordt opgeslagen
Wanneer de honing bijna klaar is, spuit de bijenkorfbij de honing in een cel van de honingraat. De honing is op dit moment bijna klaar. Er zit alleen nog iets te veel vocht in de honing. Het vocht moet uit de honing. Dit doet de bijenkorfbij door te gaan wapperen met zijn vleugels. Op deze manier verdampt het vocht uit de honing. De honing in de cel van de honingraat, wordt niet direct gebruikt. De bijenkorfbij dekt daarom de cel af. Dit doet de bij met een propje bijenwax. De honing kan nu lang bewaard blijven. De rest van de cellen van de honingraat worden op precies dezelfde manier gevuld.
Waarom maken bijen honing?
Bijen zijn lang bezig om een hele honingraat te vullen met honing. Waarom doen ze al dit werk? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Bijen maken honing zodat ze in de winter te eten hebben. In de winter zijn er namelijk geen bloemen waar ze nectar uit kunnen halen.
Honingbijen maken meer honing dan dat ze zelf nodig hebben. In de natuur worden de bijen regelmatig bestolen van een deel van hun honing. Bepaalde insecten, sommige vogels en zoogdieren kunnen niet van de honing afblijven. Vooral beren, zoals Winnie the pooh, kunnen niet van de honing afblijven!