Honing Allergie

Helaas, honing allergie komt voor. Sommige mensen krijgen allergische reacties van honing. Dit betekent dat honing niet gezond voor hen is, maar juist heel slecht. Als je allergisch bent voor honing, kan je het maar beter laten staan.

Een product dat zoveel goeds heeft kan voor sommige mensen juist heel slecht zijn. Hoe komt dit? En wat zijn de symptomen van iemand die een honingallergie heeft? Lees verder om alles over deze allergie te weten te komen.

Allergie en het immuunsysteem

Ons immuunsysteem is bedoeld om slechte bacteriën en virussen te doden zodat je niet ziek wordt. In sommige gevallen reageert het immuunsysteem op ongevaarlijke stoffen alsof ze wel gevaarlijk zijn. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Er bestaan wel duizenden soorten allergenen die bij mensen voor een allergische reactie zorgen. Allergenen zijn bijvoorbeeld: stuifmeelkorrels, pollen, huidschilfers van sommige dieren, huisstofmijten of voedselbestanddelen. De allergische reactie kan bij verschillende mensen anders zijn. De mate van de allergische reactie hangt af van hoe erg iemand allergisch is.

De allergische stof in honing

Honingbij verzamelt pollen in gele bloemHet zijn de pollen in de honing waar mensen een allergische reactie van kunnen krijgen. Honingbijen maken honing van nectar en pollen uit bloemen. Honing dat je in winkel koopt, is altijd goed gefilterd. Toch kunnen er soms sporen van pollen in honing achterblijven. Mensen die heel erg allergisch voor pollen zijn, kunnen daarom door het eten van honing een allergische reactie krijgen. Een andere stof waar mensen allergisch voor kunnen zijn is een eiwit die de honingbij uitscheidt tijdens het maken van honing.

Wie zijn er gevoelig om honing allergie te krijgen?

Mensen die gevoelig zijn voor pollen en/ of bijensteken, zijn vaak ook gevoeliger voor het krijgen van een honing allergie.

Symptomen van honingallergie

Hoe een honing allergie zich uit, kan per persoon sterk verschillen. De mate van symptomen hangt af van hoe erg je allergisch voor honing bent.

Meest voorkomende symptomen

De meest voorkomende symptomen zijn: Jeuk over het hele lichaam, rode uitslag, loopneus, opgezwollen tong en lippen, waterige ogen, jeukende keel en veel niezen. Deze symptomen zijn minder ernstig en verdwijnen vanzelf weer.

Ernstige symptomen

Van een allergie kan je ook ernstige symptomen krijgen. Ernstige symptomen zijn: ontstekingen op de huid, hoofdpijn, overgeven en diarree. Deze symptomen zijn ernstig, want ze kunnen leiden tot een zwakker immuunsysteem.

Levensbedreigend

Het komt zelden voor, maar een honingallergie kan voor een anafylactische shock zorgen. Een anafylactische shock is te herkennen aan: duizeligheid, kortademigheid en flauwvallen. Als iemand in een anafylactische shock verkeert, moet er direct hulp ingeschakeld worden. Bel dan gelijk 1-1-2!

Voor meer informatie over honing/pollen allergie ga naar Food allergy to honey  (Engelse site)